Cornflakes och marshmallow-cookies, Milk bar-style
- Ingredienser
- 220g rumsvarmt smör
- 3 dl strösocker
- 1,5 dl farinsocker
- 1 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 4,75 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/4 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 7 dl cornflakecrunch (se nedan)
- 2 dl chokladknappar eller hackad mörk choklad
- Drygt 2 dl minimarshmallows (40 st)
- Cornflakecrunch
- 8,5 dl cornflakes
- 0,8 dl mjölkpulver
- 2 msk strösocker
- 2/3 tsk salt
- 85g smör, smält
Gör såhär
- Börja med att göra cornflakecrunch:
- Krossa cornflakes med händerna i en bunke, blanda ner de torra ingredienserna. Häll över smält smör, blanda ordentligt.
- Häll ut på plåt med bakplåtspapper, sprid ut jämnt. Grädda mitt i ugnen, på 135 grader i ca 20 min. Det ska bli gyllene men inte brunt och dofta rostat. Låt svalna.
- Gör nu kakdegen:
- Vispa smör, strösocker och farinsocker ljust och fluffigt, med elvisp eller köksassistent med paddel på medelfart.
- Tillsätt ägg och vaniljsocker och fortsätt vispa, det ska bli ännu ljusare och fluffigare, kanske 5 minuter. Blanda under tiden ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt.
- Rör ner de torra ingredienserna i smörblandningen när den vispats färdigt, blanda ihop till en deg. Rör sist i cornflakecrunch och choklad.
- Forma 20 bollar av degen (ca 60g st om man vill väga) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i varje boll och stoppa ner två minimarshmallows, krama sedan ihop bollen lite runt.
- Nu ska bollarna kylas, ca 1h i kylen eller 30 min i frysen (jag ställde dem utomhus i 45 min). Sätt under tiden ugnen på 185 grader.
- När bollarna kylt färdigt flyttar du hälften till en ny plåt, och ser till att de får lite space från varandra. Grädda sedan en plåt i taget, mitt i ugnen i 11-16 min (om du vill ha dem sega ska de inte få så mycket färg). Låt svalna på plåten.