Cornflakes och marshmallow-cookies

  • 120 minuter,
  • 20 kakor,
  • Svårighetsgrad: 2/5

  • Ingredienser
  • 220g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4,75 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 7 dl cornflakecrunch (se nedan)
  • 2 dl chokladknappar eller hackad mörk choklad
  • Drygt 2 dl minimarshmallows (40 st)
  • Cornflakecrunch
  • 8,5 dl cornflakes
  • 0,8 dl mjölkpulver
  • 2 msk strösocker
  • 2/3 tsk salt
  • 85g smör, smält
Gör såhär
  1. Börja med att göra cornflakecrunch:
  2. Krossa cornflakes med händerna i en bunke, blanda ner de torra ingredienserna. Häll över smält smör, blanda ordentligt.
  3. Häll ut på plåt med bakplåtspapper, sprid ut jämnt. Grädda mitt i ugnen, på 135 grader i ca 20 min. Det ska bli gyllene men inte brunt och dofta rostat. Låt svalna.
  1. Gör nu kakdegen:
  2. Vispa smör, strösocker och farinsocker ljust och fluffigt, med elvisp eller köksassistent med paddel på medelfart.
  3. Tillsätt ägg och vaniljsocker och fortsätt vispa, det ska bli ännu ljusare och fluffigare, kanske 5 minuter. Blanda under tiden ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt.
  4. Rör ner de torra ingredienserna i smörblandningen när den vispats färdigt, blanda ihop till en deg. Rör sist i cornflakecrunch och choklad.
  5. Forma 20 bollar av degen (ca 60g st om man vill väga) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i varje boll och stoppa ner två minimarshmallows, krama sedan ihop bollen lite runt.
  6. Nu ska bollarna kylas, ca 1h i kylen eller 30 min i frysen (jag ställde dem utomhus i 45 min). Sätt under tiden ugnen på 185 grader.
  7. När bollarna kylt färdigt flyttar du hälften till en ny plåt, och ser till att de får lite space från varandra. Grädda sedan en plåt i taget, mitt i ugnen i 11-16 min (om du vill ha dem sega ska de inte få så mycket färg). Låt svalna på plåten.