När jag var liten brukade min mamma (som INTE gillar att baka – här har äpplet fallit en bra bit från trädet) ibland göra kärleksmums med en otroligt god glasyr. Inte den vanliga florsockriga varianten, utan en tjock och härlig chokladkräm. Det här är min variant av den!

Kärleksmums med krämig glasyr

  • Kaka: 30 min + tid att svalna, topping: 10 minuter + kylning ca 1h,
  • 16 (ganska små) bitar,
  • Svårighetsgrad: 2/5

  • Ingredienser
  • Kaka
  • 75g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk
  • Glasyr
  • 100g smör
  • 2 dl grädde
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk snabbkaffe
  • En nypa flingsalt
  • Till toppning: 1 dl riven kokos
Gör såhär
  1. Kaka
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Klä en fyrkantig form 20x20cm med bakplåtspapper (en rund form på 23 cm går också bra).
  4. Smält smöret och låt svalna lite.
  5. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
  6. Blanda ihop de torra ingredienserna ordernligt.
  7. Häll ner mjölken i det smälta smöret, och rör sedan ner detta tillsammans med det torra i äggvispet.
  8. Grädda i ca 25 minuter (testa med en provsticka efter 22 minuter, och se om den är klar, grädda annars någon minut till).
  9. Låt svalna lite, innan du toppar med glasyren.
  1. Glasyr
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop med en visp.
  3. Koka upp krämen på halvlåg värme, och låt puttra ca 5 minuter, tills den tjocknat (till ungefär samma konsistens som vaniljkräm). Rör hela tiden så den inte bränner fast i botten!
  4. Häll krämen över kakan, bred ut till ett jämnt lager. Toppa med riven kokos.
  5. Låt svalna helt innan du skär upp i rutor. Förvara väl inplastad eller i tättslutande burk i kylen.