Det här är en variant på mitt magiska cookie-recept, som involverar brynt smör och kolabitar – jamen ni HÖR ju!
Den här degen ska vila i minst 24h innan den bakas ut. Under den här tiden händer MAGI. Fråga mig inte VAD men NÅGOT är det.

Chocolate chip cookies deluxe

  • 80 min (plus degvila....),
  • 20 kakor,
  • Svårighetsgrad: 2/5

  • Ingredienser
  • 160g smör
  • 140g farinsocker
  • 115g strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljarom (flytande på flaska, gärna sån fulvanilj – så det smakar riktigt… amerikanskt?)
  • 105g vetemjöl
  • 120g vetemjöl special (det funkar att köra bara vanligt vetemjöl också, men konsistensen blir liiite bättre om man blandar vanligt och special)
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk havssalt
  • 150g god mörk choklad, hackad
  • Några bitar mjuk kola/fudge (typ 6-8 st), hackade
  • 1 tsk snabbkaffepulver
  • Extra havssalt att toppa med
  1. Gör såhär
  2. Börja med att bryna smöret. Smält det i en kastrull, och låt det stå och bubbla på (rör om då och då med en visp) tills det ändrat färg till gyllenbrunt och luktar lite nötigt. Ställ svalt, vänta tills det blivit mer fast än flytande igen (men fortfarande ganska mjukt).
  3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål, och ställ sedan åt sidan.
  4. Vispa smör och socker (med hushållsassistent eller elvisp) fluffigt, ca 3 till 5 minuter. Tillsätt ägg och vanilj, vispa ihop till en slät smet.
  5. Blanda ner de torra ingredienserna, och rör ihop till en deg. Blanda sist ner snabbkaffe, choklad och kolabitar.
  6. Lägg degen i plastfolie eller plastpåse, förslut ordentligt, och kyl i minst 24h (upp till 48 funkar bra).
  7. Sätt ugnen på 175° C. Ta ut degen ur kylskåpet och låt det mjuka lite.
  8. Dela degen i 20 bitar. Rulla till bollar, platta till dem lite och lägg på en plåt med bakplåtspapper (10 kakor/plåt).
  9. Toppa bollarna med lite havssalt. Grädda mitt i ugnen, ca 13-16 min. De ska få lite färg, men fortfarande vara ganska mjuka i mitten.
  10. Låt kakorna svalna på plåten i ca 10 min, flytta sedan till galler för att svalna helt.
  11. Förvara i burk i rumstemperatur. Du kan också frysa degbollar i minst en månad, och grädda direkt från frysen, för att få nybakade kakor snabbt!