Ni som hängt med på instagram har knappast missat att jag bakat mycket macarons på senaste tiden. Jag jobbar på med att hitta det recept på själva macaron-skalen som jag tycker är det absolut optimala, och om jag hittar det ska jag självklart dela det med er. Tills dess tipsar jag om ett par som är väl beprövade och bra – Michelles macarons och Pies & Tacos. (cream of tartar och äggvitepulver, som används i de recepten kan man hoppa över, det går jättebra ändå)
– VIKTIGT – att tänka på när det gäller macarons, mer än många andra bakverk, är att det handlar mycket om att få till tekniken. Det finns såklart dåliga recept – men om du misslyckas med något av recepten som jag länkat här ovan är det tekniken du behöver ändra, snarare än att byta recept. För att lära sig bemästra macarons rekommenderar jag att välja ett recept och hålla sig till det, och Ö V A. Recepten som jag länkar ovan har båda pedagogiska videos som förklarar tekniken. Se dem! Det är himla svårt att helt förstå sig på hur man bakar macarons bara genom att läsa det i text. Det är så mycket som hänger på att få till rätt konsistens på smeten och sådär, som blir mycket tydligare med videoexempel.
Men – nog om det för idag. Det jag egentligen hade tänkt posta var ett recept på fyllning till macaron. Den här fluffiga salted caramel-fyllningen är en riktig banger!
Salted caramel-fyllning
- 10 min tillagning + 60 min nedkylning,
- 30 macarons,
- Svårighetsgrad: 3/5
- Ingredienser
- 75g strösocker
- 25g vatten
- 75g smör, uppskuret i små kuber
- 50g vispgrädde
- 1/2 tsk vaniljpulver
- Salt efter smak
- Gör såhär
- Börja med att förbereda ett isbad – kallt vatten och några isbitar i en skål, som du ställer en annan skål i. Du ska alltså ha en tom skål som står i ett kallt bad.
- Häll upp socker och vatten i en kastrull. Smält sockret i vattnet på låg värme, och höj sedan till medelvärme. Puttra tills sockret är karamelliserat (brunt men inte bränt). Värm under tiden grädde i en annan kastrull, eller i micro.
- När sockret är karamelliserat: ta bort kastrullen från värmen och häll i varm grädde. Vispa ordentligt tills blandningen slutar fräsa.
- Tillsätt smöret, vispa tills det har helt smält in i kolasåsen. Häll sedan över i skålen i isbadet.
- Blanda i vaniljpulver och valfri mängd salt. Börja med en nypa och smaka av.
- Täck skålen med lock eller plast och ställ i kylen ca en timme.
- Vispa kolakrämen fluffig med elvisp, och fyll sedan dina macarons.