Nämen den här kakan är så.enkel. och så.jäkla.god. så ni fattar inte! Och ca noll disk, eftersom du rör ihop hela smeten i en kastrull. Det känns som trolleri! Kanterna blir sega, nästan knäckiga, och mitten är krämig. Rabarbern gör den perfekt sötsyrlig, och kardemumman är pricken över i.
Rabarberkaka
- 15 min förberedelse + 35 min gräddning,
- 6-8 bitar,
- Svårighetsgrad: 1/5
- Ingredienser
- 110g smör
- 2,5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1 tsk vanlijsocker
- 1 nypa salt
- ca 200g rabarber
- 1,5 tsk kardemummakärnor
- Gör såhär
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält och bryn smöret i en medelstor kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
- Mortla kardemumma och skär rabarber i bitar. Smöra och bröa en rund form, 20cm.
- När smöret svalnat lite – rör ner socker, vetemjöl, ägg, vaniljsocker och salt. Använd en slickepott för att blanda ihop allt i kastrullen.
- Häll smeten i formen, lägg i rabarberbitar (inte ända ut i kanten, lämna någon cm) och toppa med kardemumma.
- Grädda kakan i ca 35 min, tills kanten är gyllene och mitten inte ser ut som smet. Låt svalna helt innan du serverar. Kakan funkar utmärkt att frysa.