Nötig mjuk kaka med kolatoner, toppad med syrlig vispad svartvinbärspannacotta. MUMS! Passar särskilt den som inte gillar överdrivet sött fika.
Grundrecepten från genierna Brinken Bakar (pannacottan) och Tea Malmegård (kakan), jag har tagit det bästa från dem och byggt ihop till en egen version.
Förbered pannacottan dagen innan, den behöver stelna och bli helt kall innan den går att vispa upp.

Hasselnötskaka med svartvinbärspannacotta

  • Kaka: 30 min + tid att svalna, topping: 20 minuter + kylning minst 6h,
  • 6-8 bitar,
  • Svårighetsgrad: 3/5

  • Ingredienser
  • Hasselnötskaka
  • 150g smör
  • 175g farinsocker
  • 75g hasselnötsmjöl (plus lite extra till formen)
  • 70g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 170g (4-5st) äggvita
  • Svartvinbärspannacotta
  • 3 gelatinblad
  • 250g frysta svarta vinbär
  • 4 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk mortlad kardemumma
Gör såhär
  1. Hasselnötskaka
  2. Sätt ugnen på 190 grader.
  3. Smöra en springform (24 cm) och bröa med lite hasselnötsmjöl.
  4. Bryn smöret och ställ åt sidan för att svalna.
  5. Blanda alla torra ingredienser, och rör sedan ner smöret. Tillsätt äggvita och blanda ordentligt.
  6. Häll smeten i formen, grädda 20-25 min.
  7. Låt svalna helt innan du toppar med pannacottan.
  1. Topping
  2. Tina vinbären i en kastrull med en msk vatten, mixa med stavmixer och sila av, så att du får en slät puré.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  4. Koka upp grädde, bärpuré, socker och kardemumma. Ställ bort från plattan.
  5. Krama ur gelatinbladen, lägg ner i den varma bärgrädden och vispa till de löst sig helt.
  6. Häll över i en skål, täck med plastfolie. Ställ i kylen över natten.
  7. Vispa upp med elvisp och bred eller spritsa över din kaka.