Den här friska och alldeles lagom syrliga kakan gjorde jag till påsk, men den passar egentligen precis när som helst. Dekorera med snyggt godis, frukt eller bär.
Citronkladdkaka med cheesecaketopping
- Kaka: 30 min + 1-24h kylning, topping: 10 minuter,
- 6-8 bitar,
- Svårighetsgrad: 2/5
- Ingredienser
- Citronkladdkaka
- 150g smör
- 2 ekologiska citroner, skalet av båda och saften av ena
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- Topping
- 300g cream cheese (kylskåpskall!)
- 1,5 dl vispgrädde (kylskåpskall!)
- 100g vit choklad
- En nypa vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
Gör såhär
- Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smör, låt svalna lite.
- Häll smöret i en bunke, tillsammans med citronskal och saft.
- Tillsätt strösocker och ägg. Vispa lite lätt för hand.
- Rör sedan ner vetemjöl och vaniljsocker. Det ska inte vispas, bara blandas ihop till en jämn smet.
- Sätt bakplåtspapper i botten på en rund springform (20 cm) och smöra kanterna.
- Häll i smeten (den är inte lika tjock som en vanlig kladdkakesmet, men det kommer gå bra ändå). Grädda i 20 minuter.
- Låt svalna, och ställ sedan i kylen tills den är helt kall (minst någon timme, men gärna över natten).
- Topping
- Smält vit choklad försiktigt i vattenbad eller micro. Den ska helst inte bli så varm, utan bara precis smälta.
- Vispa cream cheese, vispgrädde och vaniljpulver med elvisp till en tjock kräm.
- Vänd ner den smälta vita choklad med en slickepott, blanda ihop ordentligt.
- Bred eller spritsa på kladdkakan (jag spritsade med en “St. Honoré”-tyll). Klart!