Den här friska och alldeles lagom syrliga kakan gjorde jag till påsk, men den passar egentligen precis när som helst. Dekorera med snyggt godis, frukt eller bär.

Citronkladdkaka med cheesecaketopping

  • Kaka: 30 min + 1-24h kylning, topping: 10 minuter,
  • 6-8 bitar,
  • Svårighetsgrad: 2/5

  • Ingredienser
  • Citronkladdkaka
  • 150g smör
  • 2 ekologiska citroner, skalet av båda och saften av ena
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Topping
  • 300g cream cheese (kylskåpskall!)
  • 1,5 dl vispgrädde (kylskåpskall!)
  • 100g vit choklad
  • En nypa vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
Gör såhär
  1. Kladdkaka
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält smör, låt svalna lite.
  4. Häll smöret i en bunke, tillsammans med citronskal och saft.
  5. Tillsätt strösocker och ägg. Vispa lite lätt för hand.
  6. Rör sedan ner vetemjöl och vaniljsocker. Det ska inte vispas, bara blandas ihop till en jämn smet.
  7. Sätt bakplåtspapper i botten på en rund springform (20 cm) och smöra kanterna.
  8. Häll i smeten (den är inte lika tjock som en vanlig kladdkakesmet, men det kommer gå bra ändå). Grädda i 20 minuter.
  9. Låt svalna, och ställ sedan i kylen tills den är helt kall (minst någon timme, men gärna över natten).
  1. Topping
  2. Smält vit choklad försiktigt i vattenbad eller micro. Den ska helst inte bli så varm, utan bara precis smälta.
  3. Vispa cream cheese, vispgrädde och vaniljpulver med elvisp till en tjock kräm.
  4. Vänd ner den smälta vita choklad med en slickepott, blanda ihop ordentligt.
  5. Bred eller spritsa på kladdkakan (jag spritsade med en “St. Honoré”-tyll). Klart!